Články
4.3.2016 | Vybavení
TEST: Nůž Opinel Carbon
První článek z nového seriálu v rubrice Vybavení v kterém testujeme výhradně vybavení po několikaletém intenzivním používání. Na úvod seriálu jsme si vzali na mušku klasický francouzský nůž Opinel. Konkrétně verzi z karbonové oceli, tedy Opinel Carbon s označením VRN N°07 tzn. s délkou čepele 8 cm. Postavili jsme před sebe nový nůž a totožný model se stářím 18 let.
Testy v tomto novém seriálu jsou zásadně nezávislé. Ve většině případech se jedná o předmět z námi používaného vybavení nebo na základě podmětu a podkladů našich uživatelů. Případné vyjádření výrobce je na základě naší žádosti a nemá vliv na výsledek. Na rozdíl od běžných a rozšířených testů nového vybavení, tedy posuzení jen na základě krátkodobého užívání nové neopotřebované věci (většinou jako placená reklama), chceme tímto seriálem přinést hodnotnější a podstatně více vypovídající testování.
Nůž Opinel je více než vhodný objekt, jelikož je vyráběn již po několik desetiletí v téměř nezměněné podobě a tudíž výsledek testování 18 let starého produktu je bez rozdílu použitelný na aktuální nový výrobek.
Nůž Opinel Carbon se skládá ze tří základních částí. Čepel, rukojeť (střenka) a pojistka. Jedná se o klasický zavírací kapesní nůž jehož čepel se po zavření uschová do rukojeti nože. Pojistka zabraňuje nechtěnému zavření nože při používání, případně, i když to je méně pravděpodobné, nechtěnému otevření nože. Ovládá se jejím otáčením do leva nebo do prava kolem osy nože. Rukojeť je vyrobena z jednoho kusu lakovaného bukového dřeva. Silné lakování má zabezpečit zvýšenou odolnost rukojeti. Čepel je ručně broušená a vyrobená z kvalitní švédské karbonové oceli. Karbonová ocel vyniká díky vyššímu obsahu uhlíku vysokou tvrdostí což čepeli propůjčuje dlouhodobou ostrost, ale na druhou stranu tato ocel podléhá korozi a černání. Otočná pojistka je vyrobena z nerezové oceli.
18-letá cesta časem. Nový nůž Opinel Carbon a jeho podstatně starší kolega.
Francouzské zavírací nože Opinel jsou generacemi prověřenou klasikou. První zavírací nůž Opinel byl vyroben v roce 1890. V nabídce výrobce je mnoho typů zavíracích nožů a všechny disponují nezaměnitelným tvarem a designem Opinel. Testovaný model patří mezi největší klasiku z celého sortimentu.
Testovaný nůž jsem používal výhradně při turistice, pobytu v přírodě. Od krátkých akcí, až po několikadenní. Po celou dobu byl mým jediným nožem a vlastně i jediným nástrojem. Nepoužíval jsme žádné multifunčkní nářadí a nože. V druhé části jeho životnosti pak sloužil Opinel pro domácí práce a v kuchyni. Stejně jak jsem v úvodu popsal tři základní části nože, tak je také postupně budu hodnotit
Čepel starého nože po porovnání s novým má výrazně tmavou barvu, lehce zbroušené ostří a kulatou špičku. V místě uložení do střenky je čepel rezavá. Kulatou špičku jsem vytvořil úmyslně při brušení a to z důvodu ulomení špičky čepele k němuž došlo při otvírání konzervy. Špička tedy byla ulomena nevhodným používáním, není asi třeba vysvětlovat, že nožem se plechové konzervy neotvírají (byť při troše cviku je to snadná a praktická věc). Nůž jsem brousil nepravidelně. Čepel vykazuje použitelnou ostrost i bez častého broušení, což je výhoda zmíněné karbonové oceli. Po 18 letech pak došlo k relativně malému zbroušení ostří a nepatrné prohlubni v jeho rovině. K broušení jsem používal brousek z carborunda, později v domástnosti klasický kuchyňský brousek na nože. Při používání a broušení nedocházelo k odlamování (zubatému) ostří. Rez a zčernalá čepel je řekněme přirozená vlastnost karbonové oceli. Není samozřejmě žádaná a výrobce doporučuje udržovat nůž v suchém prostředí a před skladováním občas promazat čepel olejem. Po celou životnost nože jsem ani jednou olej nepoužil a na rady na vlhké prostředí nedbal. Obzvlásť při domácím použití nůž po umytí strávil i několik hodin mokrý v odkapávači nádobí než přirozeně uschl. Stejně jako zalomená špička, tak i rez a zčernalá ocel čepele vznikly nesprávným používáním.
Detail čepele. Kulatá špička, mírně zbroušené ostří a zčernalá a rezavá čepel, což vzniklo nevhodnou údržbou.
Rukojeť (střenka) kromě nezaměnitelného tvaru Opinel disponuje příjemným anatomickým tvarem, dobře sedí v ruce a s nožem se pohodlně pracuje. Kvalitní bukové dřevo po mnohaletém používání vykazuje nezměněnou vysokou pevnost a tvar. Uložení čepele v rukojeti je stále plnohodnotné. Vlivem mechanického poškození došlo pouze k drobnému (cca 1mm) odlomení dřeva na konci střenky v místě špičky uložené čepele. Výrobcem uvedené silné lakování bohužel během zmíněných 18 let nevydrželo což je ale přirozená věc. Každá povrchová úprava dřeva stárne a je ji potřeba po určité době obnovovat. Absence lakování sice neměla negativní vliv na povrchovou strukturu dřeva, ale rukojeť je více náchylná na vlhkost a tím i plíseň což se projevilo v plné míře. Zvýšené vystavování nože vlhkosti mělo za následek povrchovou plíseň rukojeti a tedy její zčernání.
Povrchová čerň / plíseň dřevěné rukojeti.
Pojistka a uložení čepele v rukojeti je stále dobře funkční jako u nového nože. Samozřejmě je poznatelný nepatrný rozdíl v hůře otočné pojistce a vyběhaném uložení čepele v rukojeti, ale oboje je v rámci odpovídající funkčnosti a komfortu. Po otevření nože je potřeba věnovat více péče dotažení (pootočení) pojistky, aby byla čepel řádně fixovaná.
Z obrázku patrný způsob používání pojistky. Při otevřeném noži se otočením do leva nebo do prava čepel zafixuje v otevřené poloze. Po zavření nože se zajistí čepel otočením jen jedním směrem do leva. Na obrázku rovněž znatelná rez a zčernalá rukojeť starého nože.
Závěr
Přestože nůž podle obrázků působí velmi zašle a může budit dojem téměř nefunkčnosti, tak opak je pravdou. Jeho stav co se týká rzi, plísně a černání je způsoben nevhodným zacházením a zanedbanou údržbou ale to nijak nemá vliv na funkčnost. Nůž je i po 18 letech plně funkční ve všech ohledech. Kladně hodnotím zejména ostří čepele, které vydrží dlouho ostré a i po častém ostření je minimálně zbroušené. Dřevěná rukojeť je náchylná na vlhkost, tedy na tvoření plísní a je třeba zvýšené péče. Tento hendicap je ale u nožů obecně znám a uživatel obvykle již při nákupu uvažuje nad volbou mezi dřevěnou rukojetí a rukojetí z jiných materiálů (plast, kov atd.). Totožné platí pro karbonovou ocel u které je již při pořízení jasné, že bude černat a reznout a že je třeba zvýšené údržby. To je však vykoupeno tvrdostí čepele a dlouhodobou ostrostí.
Rady pro údržbu a používání
Zásadní rada na správnou údržbu zazněla v článku již několikrát a upozorňuje na ni i výrobce. Je nutné dbát na to, aby nůž přišel minimálně do styku s vlhkostí a pokud k tomu dojde, tak nůž osušit a to zejména před uskladněním. Karbonovou ocel před uskladněním promazat olejem.
Pokud však u Vašeho nože dojde ke vzniku rzi a plísní jako u mého nože, pak přináším několik rad na nápravu.
Černá plíseň dřeva se dobře odstraňuje Savem. S použitím Sava na odstranění drobné černé plísně (černý povrch či husté černé tečky na povrchu dřeva) mám osobní zkušenosti a praktikoval jsem je na základě rady s odborníkem. Nedoporučuje se napadený povrch brousit, jelikož může dojít k zanesení houby do hlubších pórů a v krátké době se plíseň opět rozšíří. Savo plíseň jednak usmrtí a současně odstraní. Na velké napadení se používá neředěné běžné Savo, které zakoupíte v obchodě, ale obvykle postačí naředit s vodou 1:10. Speciální řada totožného výrobce "Savo proti plísním" nemá téměř žádný vliv. Je zapotřebí účinné látky chlornanu sodného, který je v dostatečném množství obsažen v obyčejném Savu. Po použití Sava dojde mimojiné k vybělení dřeva (podle intenzity použití), což není na škodu. Po odstranění plísně nůž umyjte, dobře osušte a obnovte původní lakovou vrstvu. Možno použít klasický bezbarvý lak, případně se poraďte s prodejcem laků.
Na odstranění černého zabarvení karbonové oceli a rzi jsem provedl dva pokusy. Jednu stranu nože jsem vybrousil smirkovým papírem zrnitosti 100 a na druhou použil čistící přípravek na kov Amway Loc Plus. Výrazně lepší výsledek dosáhl čistič. Odstranil rez, černé zabarvení a vytvořil přjemný hladký a lesklý povrch. Smirkový papír odstranil černé zabarvení i rez, ale nechal povrch poškrábaný a drsný. Použitím smirkového papíru menší zrnistosti se jistě dosáhne lepšího výsledku, ale nebude dosahovat kvalit čističe kovu. Rovněž se smirek nedostane tak do hloubky, tedy nevyčistí tak důkladně, jako zmíněný přípravek.
Použití čistícího přípravku na kov je podstatně více účinné a vytvoří příjemný hladký a lesklý povrch.
Výsledek po použití smirkového papíru.
4.3.2016 | Josef Douša Kamenní mužíci.cz
TEST: Binokulární dalekohled Omegon Hunter 8x56 | 31.3.2015
Mini test: jednoplášťový přístřešek Trimm Trace | 2.6.2014
______________________________________________________________________
« předcházející článek následující článek » zpět na seznam článků ^
Aktuality
28.12.2018
Více než 1900 tras v databázi
Tento rok byla překročena hranice 1900 zadaných tras. Naši uživatelé se veřejně podělili o 1067 outdoorových aktivit a 873 výletů zadali jako soukromou trasu.
6.3.2018
Defaultní OpenStreetMap
Vypnuté mapové dlaždice Shocart byly již nahrazeny mapami OpenStreetMap. Ty se zobrazují defaultně jako hlavní mapa ve webovém prostřední ve vyhledávání tras či v detailu trasy a samozřejmě také defaultně v mapové aplikaci. Děkujeme za trpělivost.
4.1.2018
Vypnutí mapových podkladů Shocart
Od 1.1.2018 nejsou dostupné mapové podklady Shocart a mapové funkce s tím spojené. Využívat nadále můžete Open Street Map a Google maps. Po určitou dobu bude ještě nefunkční Shocart nastaven jako defaultní mapa (projevuje se jako prázdné dlaždice s nápisem "Pro toto přiblížení nejsou k dispozici mapová data") a je nutné si v mapové aplikaci přepnout na zmíněné ostatní vrstvy. Na úpravě pracujeme. Kreslení a práce s trasami funguje beze změn. V letošním roce dojde k výrazným změnám ve struktuře a grafice webu a v mapové aplikaci a jejích podkladech. Toto uvedené krátkodobé omezení je prvním krokem k těmto změnám a děkujeme Vám za trpělivost a pochopení.
Nejnovější trasy
Okolo rybníku Hluboký
Auto, moto výlety
Délka: 10.57km
Obtížnost: Lehká
Okolo vrchu Hůra
Běh, orientační běh
Délka: 11.02km
Obtížnost: Střední
Přes vrch Bučina
Horská turistika, VHT, ferrata
Délka: 8.70km
Obtížnost: Střední
Okolo hradu Strádov
Běh, orientační běh
Délka: 13.91km
Obtížnost: Střední
Sluneční zátokou
Běh, orientační běh
Délka: 7.69km
Obtížnost: Lehká
Údavská padesátka
Běh, orientační běh
Délka: 45.84km
Obtížnost: Střední
Beskydská sedmička do 300 bodov GPS
Běh, orientační běh
Délka: 89.36km
Obtížnost: Těžká